Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο

 

Η μουσική δημιουργία του μεγάλου έλληνα πιανίστα και συνθέτη μέσα από τη διεθνή του δισκογραφία από το 2000 μέχρι σήμερα.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, λίγο καιρό πριν την ηχογράφηση της νέας του διεθνούς δισκογραφικής  παραγωγής, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πιανιστική συναυλία για το κοινό της Καλαμάτας. Ένα πρελούδιο, ένα πρώτο άκουσμα, καλλιτεχνικό προανάκρουσμα της νέας του μουσικής για πιάνο και, την ίδια στιγμή, ένα ταξίδι πίσω στο  χρόνο ψηλαφώντας όλες τις σελίδες της ξεχωριστής μουσικής του μέσα από τις βραβευμένες ηχογραφήσεις του για την ECM, από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα.

Μουσική ξεχωριστή, πρωτότυπη και εσωστρεφής μέσα από τα ιδιαίτερα χρώματα της. Το Nordic στοιχείο και η ομίχλη του μακρινού Βορρά μοιάζει να συναντά απρόοπτα στο ταξίδι του την απλότητα του τοπίου και τη δροσιά της αύρας της φωτεινής Μεσογείου. Κάποιοι Ελληνικοί μουσικοί δρόμοι με άρωμα ανατολής δείχνουν να εναρμονίζονται φυσικά και ανεπιτήδευτα με τον απόηχο της κλασσικής μουσικής, η οποία αποτελεί πάντα την πηγή έμπνευσης και τη βασική μουσική ταυτότητα της δημιουργίας του  Βασίλη Τσαμπροπουλου. 

Πιανίστας βιρτουόζος και δεξιοτέχνης στο κλαβιέ, μέσα από τις πιο απαιτητικές σελίδες της πιανιστικής φιλολογίας, δεν διστάζει να μην προβάλλει στη μουσική του την μεγάλη δεξιοτεχνία του, αλλά να σμιλεύει τον ήχο αφήνοντας τον να δημιουργεί χρώματα. Να πλάθει μικρές ιστορίες, μα κυρίως να δημιουργεί το χώρο εκείνον, για να συνθέτει ο ίδιος ο ακροατής, μέσα από την υφή και το χρώμα της ψυχής του την δική του, την προσωπική του ιστορία. Η Μουσική για τον Βασίλη Τσαμπροπουλο πλάθεται, ζει και αναπνέει μέσα σε αυτόν τον πολύ προσωπικό χώρο της «ερώσας» ψυχής. Καταφέρνει να εισχωρήσει μόνον όταν η ίδια η ψυχή το επιθυμήσει πολύ, το ζητήσει αληθινά και αφήσει ανοιχτή την πόρτα… τις πιο πολλές φορές όμως μένει κλειστή επειδή συνήθως κλειδώνει από μέσα.

 

 

Image Gallery

ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ